Pyszna i prosta ryba.
Tańsza niż płat łososia, a równie przyjemna do zrobienia i skonsumowania
Polecam!
Co nam trzeba?
2 płaty pstrąga tęczowego.
50ml oliwy z oliwek,
4 ząbki czosnku,
po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu czarnego i
odrobina ziół prowansalskich (nie są one konieczne)
2 czubate łyżki ziaren słonecznika
Robimy!
Płaty myjemy, osuszamy.
Czosnek obieramy, siekamy drobno i mieszamy z oliwą oraz solą i pieprzem.
Nacieramy nasze płaty i odstawiamy na kolka godzin do lodówki (najlepiej zrobić to rano i do obiadu niech postoi)
Układamy płaty w brytfance.
Po około 15 min. pieczenia posypujemy ziarnem słonecznika.
Zapiekamy łącznie około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Wygląda pysznie a my uwielbiamy rybki!