Placek po cygańsku, pyszne danie, popularne i zawsze smakowite!
Chrupiący placek i dużo mięsnego nadzienia!
Doskonała propozycja na obiad.
Co nam trzeba? Dla 2 osób
Na placek:
6 dużych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1,5 szklanki mąki
sól i pieprz
Na farsz:
500g łopatki wieprzowej (z wołowiną jest równie smaczne!)
1 czerwona papryka
5 dużych pieczarek
2 duże cebula
opcjonalnie 3 ogórki kiszone jak ktoś lubi- do wołowiny pasują!
Śmietana-2 łyżki
Trochę mąki
sól, pieprz, czerwona papryka-słodka
Do polania śmietana-18%
Robimy!
Placki
Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy cebulę.
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie-26-28cm średnicy- lekko natłuszczamy i wlewamy masy aby całą patelnie pokryła- nie za grubo i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Farsz
Mięso kroimy w kosteczkę i obsmażamy.
Zalewamy wodą i dusimy dodając pieczarki pokrojone w paski, paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w wiórki (ogórka w plasterki) i dusimy do miękkości-około 1 h. Wołowinę dłużej o przynajmniej pół godziny
Zagęszczamy farsz śmietaną z mąką (ja zawsze w słoiczku mieszam i wtedy dodaję do sosu z farszu).
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Placki podgrzewamy, kładziemy farsz, zwijamy na pół i polewamy śmietaną (można ketchupem).
Smacznego!
Super smaczny obiadek 🙂
Super, ten placek jest tak mocno cygański że aż ukradł mi rower.