Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka.
|Zawiera mniej tłuszczu, niż inne części tuszy wieprzowej.
Często gości w moim domku.
I w postaci tradycyjnych kotletów, pieczeni, i takich oto zapiekanych ciekawostek.
Schab ze śliwką jest pyszny i na ciepło i na zimno jako wędlina!
Co nam trzeba?
1 kg schabu bez kości
1 paczka suszonych śliwek około 200g.
Dowolne przyprawy
(ja mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą, trochę majeranku).
Wykałaczki
Trochę oleju rzepakowego-2 łyżki
folia aluminiowa (lub brytfanka)
Robimy!
Schab myjemy i nacinamy z boku tworząc kieszonkę.
Taką dużą, najlepiej zostawić po 2 cm od każdej strony i wtedy nacinać.
Musi być miejsce na śliwki.
Przyprawiamy: najlepiej natrzeć przyprawami i olejem i odstawić na noc do lodówki.
Następnie:
Śliwki pakujemy do kieszonki, ma ich być dużo i ciasto ułożone,
zszywamy wykałaczkami.
Zawijamy w folię aluminiową
(może być w zakrytej brytfance, wtedy polewamy raz po raz sosem , który się wytworzył) i pieczemy około 1,2h w 180 stopniach.
Smacznego!