Pełnoziarniste mielone z siemieniem lnianym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszne kotlety mielone lekko inaczej. Zdrowiej!
Zwykłą bułkę tartą zastąpimy zdrowymi dodatkami i można zajadać!
Płat­ki  owsia­ne peł­no­ziar­ni­ste – po­wsta­ją z ca­łe­go, oczysz­czo­ne­go ziar­na owsa, któ­re  na­stęp­nie pod­da­wa­ne jest za­bie­gom hy­dro­ter­micz­nym i płat­ko­wa­niu, są do­sko­na­łym źró­dłem biał­ka i błon­ni­ka. Za­wie­ra­ją rów­nież du­że ilo­ści po­ta­su i ma­gne­zu.


Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego drobiowego
3 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
2 łyżki mielonego siemienia lnianego +5 łyżek ciepłej wody
sól i pieprz czarny
pół łyżeczki curry
1 jajko
olej kokosowy do smażenia

Robimy!
Siemię lniane rozpęczniamy w wodzie i dodajmy do mięsa.
Mieszamy, dodajmy nasze płatki pełnoziarniste, curry pół łyżeczki soli i tyle samo pieprzu, wbijamy jajko i wyrabiamy masę, aby wszystko ładnie wymieszać. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie formujemy nie duże kulki, lekko spłaszczamy i smażymy na oleju kokosowym na złoto z obydwu stron
Podajmy z ryżem np.  Basmati od Cenos oraz surówką, tu: mizeria i kiełki rzodkiewki.



0Shares

3 odpowiedzi na “Pełnoziarniste mielone z siemieniem lnianym”

    1. Wszystko warto używać rozsądnie i z umiarem. Obecnie używam rzadziej, więcej używam oleju rzepakowego.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×