Omlet z cukinią i pomidorkami koktajlowymi.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny omlet pełen dobroci.
Idealny na śniadanie, by zapewnić sytość na kilka godzin.
Jest to opcja bez mięsa.

Co nam trzeba?
na omlety  dla 4 osób:
6 jajek
200g  mąki pszennej
100ml jogurtu greckiego/ naturalnego
sól-płaska łyżeczka,
pieprz czarny-pół łyżeczki
na wierzch:
szczypiorek- tnę kilka łodyżek i szykuję 4 kupki
pomidorki koktajlowe 15 sztuk- tniemy na 3 części i szykujemy 4 kupki
dodatkowo- młoda cukinia- tarkowana na wiórka

Robimy!
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy na jednolitą masę, dosypujemy mąkę,
nie może być za gęste!
Dodajemy sól, pieprz i jogurt. Cała masa ma być lekko gęsta.
Jak wyszła wam za gęsta dodajcie odrobinę mleka.
Dodajemy tarkowaną cukinię, mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam dużej jak talerz obiadowy) ,
lekko natłuszczamy -wlewamy masę na 1 omleta.
Musicie mniej więcej sobie podzielić na 4 części..
Na masę od razu posypujemy szczypiorek i układamy pomidorki koktajlowe w odstępach.
Przykrywamy i na wolnym ogniu pozwalamy się masie ściąć.
Po około 5-6 minutach powinno już być dobrze.
Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę i chwilę (2-3) minuty pozwalamy by się ściął z drugiej strony.
I już!

Podajmy z jogurtem/majonezem/ketchupem, jak kto chce.

Jest to wersja lekko dietetyczna- jak komuś mało-polecam tarkowany ser mozzarella 😉

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×