Omlet śródziemnomorski

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Omlet-pachnący oliwą, oliwkami, łososiem i cebulką…
Ciągnący się serek…
Sposób na leniwe niedzielne śniadanko gotowy.

Co nam trzeba?
Na jeden duży:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki mleka lub śmietany 12%
sól-płaska łyżeczka, pieprz czarny-pół łyżeczki
1 cebula
100 g czarnych oliwek
100g łososia wędzonego w plastrach
ser mozarella w wiórkach lub kawałek tarkowanego innego żółtego sera
majonez
oliwa z oliwek

Robimy!
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy na jednolitą masę, dosypujemy mąkę, nie może być za gęste!
Dodajemy sól, pieprz i śmietanę bądź mleko.
Cała masa ma być lekko gęsta.
Jak wyszła wam za gęsta dodajcie mleka.
Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.
To samo robimy z oliwkami
Rozgrzewamy patelnię (taka około 20-25cm średnicy) , lekko natłuszczamy oliwą i wlewamy masę.
Przykrywamy i na wolnym ogniu pozwalamy się masie ściąć. Po około 10 minutach powinno już być dobrze.
Przewracamy omlet na drugą stronę i na gorący wierzch rozsypujemy ser i układamy kawałeczki łososia
Przykrywamy i pozwalamy, aby zapiekła się druga strona, a ser rozpuścił.
Smarujemy lekko majonezem i gotowe!
Smacznego!

3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×