Omlecik puszysty, z domowym dżemem z pomidorów.
Brzmi pysznie? Bo tak jest!
Do tego bardzo smacznie i zdrowo i dietetycznie.
Dżem robi dla siebie, tak na 2-3 dni, ale jak ktoś ma czas czy nadmiar pomidorków może pokusić się o większą ilość do słoików.
Co nam trzeba?
Na omlet:
2 białka
1 łyżka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka mąki
Na dżem:
1 kg pomidorów czerwonych
150 cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Robimy!
Omlet: białka ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę i mąkę. Smażymy na patelni bez tłuszczu (do naleśników), Ewentualnie lekko natłuszczamy zwykłą patelnie. Smażymy krótko, aby się nie spalił
Dżem: pomidory obieramy ze skórki (można sparzyć wrzątkiem i wtedy łatwo schodzi skórka), kroimy na drobno i wrzucamy do garnka. zasypujemy cukrem. dusimy, aż zrobi nam się papka. dodatkowo przecieramy pomidory przez sitko, bądź masę wrzucamy do blendera. Masa ma być dość gęsta i szklista. Na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku)
Nakładamy na omlecik i zajadamy!
Sos pomidorowy z naleśnikami brzmi intrygująco 🙂 Muszę koniecznie ten przepis wypróbować