Pyszne pachnące kawą muffinki umilą każdy dzień.
Do filiżanki pachnącej kawy wręcz idealne!
Dodatek czekolady i chrupiących migdałów dodatkowo zapewni nam maksimum smaku. Pyszne!
Co nam trzeba?
140 g masła
140 g masła
60 g gorzkiej czekolady
4 łyżki prawdziwego kakao
czubata łyżka kawy rozpuszczalnej +50ml wrzątku
czubata łyżka kawy rozpuszczalnej +50ml wrzątku
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru
szczypta soli
100ml śmietany 12%
polewa: 100 g czekolady deserowej + 50 g masła i 50 ml mleka.
Mleko z masłem podgrzewamy, dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy.
do posypania płatki migdałowe
polewa: 100 g czekolady deserowej + 50 g masła i 50 ml mleka.
Mleko z masłem podgrzewamy, dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy.
do posypania płatki migdałowe
Robimy!
Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao, mieszamy całość i studzimy.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy razem.
Jajka roztrzepujemy z cukrem i solą.
Wlewamy czekoladę i dodajemy 1/3 części mąki. Mieszamy.
Kawę zaparzamy w minimalnej ilości wody i studzimy
Następnie dodajemy tę kawę, śmietanę i resztę mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki – tak do 2/3 wysokości.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Studzimy i polewamy czekoladową polewą oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!
Wlewamy czekoladę i dodajemy 1/3 części mąki. Mieszamy.
Kawę zaparzamy w minimalnej ilości wody i studzimy
Następnie dodajemy tę kawę, śmietanę i resztę mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki – tak do 2/3 wysokości.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Studzimy i polewamy czekoladową polewą oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!