Młoda cukinia jest tak pyszna, że zajadam się nią kilka razy w tygodniu.
Jedną z nich jest faszerowanie na różne sposoby.
I tak powstało takie oto danie!
Co nam trzeba?
3 młode cukinie
paczka szpinaku BABY
200g mięsa mielonego z szynki lub drobiowe (nie jest konieczne -może być tylko z zieleninką)
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
opakowanie wiórków mozarella
Robimy!
Cukinie myjemy i przecinamy na dwie długie połowy.
Drążymy środek, aby powstały nam korytka.
Lekko solimy wydrążone cukinie. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie obsmażamy mięso-doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie szpinak.
Będzie on nam malał i malał, aż zostanie mała kupka zieleniny 🙂
Dodajemy do niej 2 łyżki śmietany i sól i pieprz do smaku.
Mieszamy z mięsem mielonym
Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i układamy na blaszce. Obficie posypujemy serem mozarella.
Zapiekamy około 25min w temp 180 stopni, aż ser nam się zarumieni.
Podajemy z ketchupem.
Smacznego!
Danie może być bez mięsa, wtedy jest typowo wegetariańskie.
Witaj od niedawna jestem na Twoim blogu i zaczynam sobie go przeglądać. Przepisy bardzo fajne przepisy, a ten przypadł mi do gustu;-) bardzo lubię cukinię faszerowaną z mięsem mielonym, ale nigdy nie łączyłam tego ze szpinakiem i mozzarelą? W przyszłym tygodniu napewno wypróbuję;-)
🙂 Dzięki! Miło czytać takie komentarze. Ja taki kombinator jestem i połączenie jak dla mnie wyszło pyszne! Ja uwielbiam szpinak Mam nadzieję, że ci posmakuje. Daj znać koniecznie