Mazurek pełen pysznej kajmakowo-czekoladowej masy idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.
Co nam trzeba?
Składniki na kruchy spód:
200g mąki pszennej,
150g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
tabliczka mlecznej czekolady
100g miękkiego masła
wiórka kokosowe
krokant orzechowy
posypki
Robimy!
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy razem nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Wtedy zagniatamy już ręcznie.
Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagniatamy na gładką masę.
Owijamy w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30-40 minut.
Rozkładam papier do pieczenia na blaszce i wykładam schłodzone ciasto formując dowolny kształt. Tym razem powstało koło
Można boki podnieść, można robić wałeczki- dowolnie.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kajmaku (ważne by był on lekko ciepły, minimum to temperatura pokojowa, a najlepiej zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie na kilka minut)
Mieszamy razem dodając masło
Naszą masę wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Zdobimy brzegi i „przegródki” wiórkami kokosowymi. Wnętrza przegródek wypełniamy krokantem i posypkami.
Smacznego!