Pyszne drożdżowe ciasto i aromatyczny farsz cebulowy.
Nie są trudne do zrobienia, a ich smak rekompensuje każda minutę
Co nam trzeba?
na rozczyn
50 g świeżych drożdży (poł kostki)
1 płaska łyżka cukru
250 ml ciepłej wody
czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub razowej
Na ciasto
350-400 g mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
1 płaska łyżka soli
dodatkowo
4-5 cebul-średnich
3 łyżki oleju
sól, pieprz czarny- po pół łyżeczki
suchy mak
1 roztrzepane jajko
Robimy!
Nastawiamy rozczyn mieszając wszystkie składniki, odstawiamy na 15 minut.
Do miski wlewamy rozczyn i dosypujemy mąkę i sól, stopniowo mieszając łyżką, ciasto ma się zagęścić i nie lepić, ale nie może być mocno twarde. Dlatego dodawajcie stopniowo i obserwujcie. Ma się zapadać pod naciskiem palca, ale nie kleić. Dodajemy masło, Wyrabiamy ciasto przez chwilę rękoma obsypanymi mąką, aby było jednolite.
Jak się lepi, lekko podsypujemy mąką i obracamy ciasto z każdej strony.
Odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką- około 40 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w paseczki i obsmażamy na złoto na oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy je na 8-10 kulek,
które rozciągamy wilgotnymi dłońmi na placuszki. Układamy na blaszce tworząc lekkie wgłębienie po środku.
Na każde wnętrze nakładamy nasz farsz cebulowy.
Posypujemy suchym makiem.
Brzegi smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pieczemy około 18-20 minut, systemem góra dół
Kto chce może posypać sobie tarkowanym serem.
Jednakże klasyczne cebularze to tylko cebula i mak.
Pyszne!
Polecam i życzę smacznego!
Dawno już nie piekłam cebularzy. Twoje wyglądają pysznie. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję Ci bardzo. Polecam, są pyszne!