Likier piernikowy z czekoladową nutą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Zapach piernika jak nic innego kojarzy nam się ze świętami.
Warto przygotować sobie taki słodziutki pachnący likier!

Co nam trzeba?

250 ml wódki (lub rumu jak ktoś woli)
rozpuszczona mleczna czekolada- 80g
(mogą być 2 lekko czubate łyżki nutelli (lub dowolny krem czekoladowy)
500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 36%
3 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej
100 g cukru pudru

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, połam ją na mniejsze kawałki, dzięki czemu rozpuści się szybciej. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko zagęszczone, dodawaj stopniowo. Cały czas mieszaj łyżką lub trzepaczką. Gdy składniki się połączą, dodaj przyprawę do piernika i cukier. Dokładnie wymieszaj. Cukier dodawaj stopniowo. W razie potrzeby zawsze możesz dosłodzić później.

Pozostaw wszystko do wystudzenia, a następnie stopniowo dodawaj alkohol, cały czas mieszając. Składniki powinny mieć podobną temperaturę, najlepiej pokojową. Gdy wszystkie składniki się połącza, możesz spróbować likieru czy jego smak Ci odpowiada. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i dokładnie wymieszaj, energicznie potrząsając butelką. Tak zrobiony likier idealnie smakuje schłodzony, pamiętaj, że ten likier jest robiony bez ulepszaczy i specjalnych dodatków. Więc może się rozwarstwiać. Mogą być wyczuwalne kawałki czekolady, zwłaszcza jeśli słabo ją rozpuścisz.

Przed spożyciem energicznie wstrząśnij. Likier przechowuj w lodówce.

0Shares

2 odpowiedzi na “Likier piernikowy z czekoladową nutą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×