Puchate pierniczki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Pyszne pierniczki, które znikają szybciutko!
Są nieco bardziej puchate niż te co robię zazwyczaj.

Co nam trzeba?

300 g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej lub graham
(jeśli nie macie dajcie samą pszenną – wtedy 400g)
120g cukru brązowego (trzcinowego)
120 g masła
120g miodu
50g przyprawy piernikowej
1 łyżka płaska cynamonu
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka

Robimy!

Do miski przesiewamy obie mąki, mieszamy z sodą i przyprawami
W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i cukrem, studzimy, dodajemy do miski i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy, schładzamy godzinkę w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 -5 mm  i wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w nagrzanym piekarniku do  180 stopni w systemie góra / dół przez 10-12  minut.

Ostudzone dekorujemy lukrem i posypkami.

Pierniczki mogą poleżeć w zamkniętym pojemniku

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×