Kto powiedział, że kukurydza musi służyć tylko do dań obiadowych, sałatkowych…
Wiecie, że można zrobić z niej pyszne ciasto!?
🙂
Zapraszam na ucztę.
Co nam trzeba?
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
puszka kukurydzy Bonduelle
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżeczki oleju lnianego
2 łyżki miodu
80 gram wiórków kokosowych
płaska łyżka proszku do pieczenia
Ciekawostka od Bonduelle
Czy wiesz, że:
Warzywa są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt.
Robimy!
Kukurydze odsączamy, zimną woda przelewamy.
Przy użyciu blendera dokładnie ją miksujemy, po trochu mleka i jajka dodajemy.
Przesiane mąki i wiórki dorzucamy i łyżką dokładnie wszystko mieszamy.
Na koniec olej i proszek do pieczenia dodajemy i jeszcze raz mieszamy.
Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Ostudzone opuszamy cukrem pudrem.
Zajadamy świeżutkie!
Cudny posmak słodyczy kukurydzy. Posmakuje Wam!
Kapitalny przepis na ciacho! Zapisuję!!!
Fajny i ciekawy przepis.Spróbuje je zrobić.