Tak pyszne, że trzeba je zrobić.
Proste, krótko się pieką i błyskawicznie znikają!
Są przepyszne, a do tego zapach cynamonu nastraja świątecznie.
Co nam trzeba?
100g cukru pudru
100g cukru zwykłego (najlepiej trzcinowy)
200g masła
1 jajko
350g mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka olejku waniliowego
cukier puder do posypania-ja mam w młynku Cukier Królewski
Robimy!
Cukier puder i cukier zwykły ucieramy z masłem na jednolita masę.
Dodajemy jajka, olejek waniliowy i miksujemy, aż masa będzie puszysta.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i cynamonem.
Dodajemy do masy cukrowej.
Ciasto będzie kleiste.
Zawijamy w folie i wkładamy na około 40 minut do zamrażarki lub 1,5h do lodówki.
Blat posypujemy obficie mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 0,5cm.
Wykrawamy gwiazdki. Podsypujcie często mąką , bo ciasto będzie się przyklejać.
Układamy w odstępach 1cm od siebie.
Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Można z termoobiegiem-ja piekłam góra/dół.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.