Zostało Ci za dużo ryżu z obiadu?
Dodaj kilka składników i wyczaruj pyszne kotlety!
Co nam trzeba?
200g ryżu- ja używam Kupiec
6 jajek ugotowanych na twardo
100ml mleka
łyżka oleju
2 jajka
po poł łyżeczki soli, pieprzu i papryki słodkiej i ostrej
bułka tarta
olej do smażenia
Robimy!
Ugotowany ryż wrzucamy do miski,
dodajemy mleko, olej, przyprawy i jajka pokrojone w drobną kosteczkę. Mieszamy całość dodając 2 jajka surowe i przyprawiamy.
Formujemy kulki, lekko spłaszczamy,
obtaczamy w bułce tartej leciutko z dwóch stron
i smażymy na złoto na oleju.
Pyszne z sosem czosnkowym, a nawet z ketchupem.
Można dodać trochę tarkowanego sera do smaku.
Smacznego!
Moja mama lubi eksperymentować w kuchni, pokaże jej ten przepisa – brzmi fajnie.
Jeszcze nie miałam okazji kosztować takich kotletów, ale pomysł praktyczny, a przy okazji kusi smakiem, chętnie się przekonam. 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie, sama muszę spróbować je zrobić. 😀