Tradycyjne kopytka są pyszne, wiadomo!
Ale gdyby tak lekko pokombinować smakiem?
Oto moja wariacja
Co nam trzeba?
1kg ziemniaków
200 g mąki graham-u mnie Młynomag
2 jajka
sól
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka oleju
Robimy!
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości-około pół godziny.
Odcedzamy i jeszcze gorące dokładnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem. Ma być gładka masa, bez grudek. Studzimy.
Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę graham, czosnek i szczyptę soli i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Gdy będzie się nam kleić podsypujemy mąką.
Gotujemy wodę do wrzenia, dajemy łyżeczkę oleju.
Z naszego ciasta formujemy wałki, grube na kciuk i te wałeczki tniemy na mniejsze kawałki- kopytka, ok 2 cm długości
Kopytka wrzucamy do wrzątku, lekko je mieszając i od chwili wypłynięcia do góry gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajmy jako zamiennik ziemniaków do obiadu-pyszne z sosem pieczarkowym!