Kopytka graham z czosnkową nutą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Tradycyjne kopytka są pyszne, wiadomo!
Ale gdyby tak lekko pokombinować smakiem?
Oto moja wariacja


Co nam trzeba?
1kg  ziemniaków
200 g mąki graham-u mnie Młynomag
2 jajka
sól
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka oleju

Robimy!
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości-około pół godziny.

Odcedzamy i jeszcze gorące dokładnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem. Ma być gładka masa, bez grudek. Studzimy.
Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę graham, czosnek i szczyptę soli i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Gdy będzie się nam kleić podsypujemy mąką.

Gotujemy wodę do wrzenia, dajemy łyżeczkę oleju.

Z naszego ciasta formujemy wałki, grube na kciuk i te wałeczki tniemy na mniejsze kawałki- kopytka, ok 2 cm długości

Kopytka wrzucamy do wrzątku, lekko je mieszając i od chwili wypłynięcia do góry gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podajmy jako zamiennik ziemniaków do obiadu-pyszne z sosem pieczarkowym!

Print Friendly, PDF & Email
6Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×