Czy warto robić sobie domowe KFC? Pewnie!
Pysznie, chrupiąco i zdrowej.
Oto prosty przepis!
Co nam trzeba?
1 pierś z kurczaka
2 jajka
łyżka śmietany 18%
200g mąki kukurydzianej
olej kokosowy – 5łyżek
sól, pieprz czarny, słodka papryka, curry -po pół łyżeczki
Robimy!
Przyprawy mieszamy razem.
Pierś myjemy, kroimy w drobne paski, około na szerokość i grubość palca.
Jajka roztrzepujemy z przyprawami i zalewamy tym kurczaka, dodając śmietanę. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy olej kokosowy.
Kawałki kurczaka dobrze panierujemy w mące kukurydzianej i wrzucamy na olej.
Smażymy na złoto z każdej strony po około 3-4 minuty z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym
Zajadamy!
Rada:
Można użyć oleju rzepakowego.
Można kąski ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku-też będą pyszne, lecz mniej soczyste.