Pyszne, kolorowe i pełne dobroci!
Moc bakalii dodaje smaku i chrupkości.
Idealne na zdrowy deser!
Moc bakalii znajdziecie w sklepie AGNEX- zniżka 5% na produkty Agnex dla czytelników na hasło ZDROWE-BAKALIE
w sklepie www.sklepagnex.pl
Co nam trzeba?
Bakalie: u mnie orzechy brazylijskie, żurawina suszona, jagody goji, słonecznik, orzechy laskowe i migdały oraz rodzynki
Na omleciki:
3 jajka, 4 łyżki mąki jaglanej, łyżka cukru trzcinowego, 100ml kefiru, odrobina oleju rzepakowego
Robimy!
Bakalie siekamy na drobno.
Jajka myjemy, rozdzielamy białka od żółtek.
Żółtka miksujemy na puszysto z cukrem trzcinowym.
Dolewamy kefir i miksując dalej dodajmy mąkę jaglaną.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej masy, mieszając już tylko szpatułką.
Ma wyjść puszysta masa, napowietrzona, aby powstały pulchne.
Rozgrzewamy patelnię-u mnie do naleśników, można smażyć bez tłuszczu. Ja lekko muskam pędzelkiem.
Jeśli musisz na tłuszczu wybierz olej wysokiej jakości.
Na patelnię nalewamy małe placuszki i smażymy około 3 minut z jednej strony. Posypujemy naszymi posiekanymi bakaliami i przewracamy na drugą i dopiekamy.
Podajemy cieplutkie lub zimne. Pyszne z dżemem lub masłem orzechowym