Dziś kolejna propozycja na wytrawne placki ziemniaczane.
Chociaż w tym daniu służą w sumie za tło.
Gulasz jest tu mistrzem!
Co nam trzeba?
1 kg ziemniaków
mąka pszenna- 200-300g
2 jajka
1 duża cebula
sól i pieprz
Olej do smażenia
Gulasz
ok 500-600 g serduszek drobiowych
2 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
woda-400ml
mała cebula
sól, pieprz czarny
olej rzepakowy- 1 łyżka
2 ziarenka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, 2 suszone grzybki
Robimy!
Gulasz>>>
Serduszka oczyszczamy myjemy i kroimy na pół. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy serduszka, dokładnie obsmażamy około 3 minut, dodajemy cebulę smażymy kolejne 3 minutki, dolewamy wodę przyprawiamy solą pieprzem, dorzucamy ziele i liść i grzybki. Dusimy wszystko razem aż serduszka będą miękkie, czyli około 30 minut.
Do miseczki dajemy śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy 3 łyżki sosu z gulaszu do śmietany i całość wlewamy do serduszek.
Placki!
Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy cebulę.
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczamy i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki szybko wchłaniają olej, więc co nową partię trzeba podlewać.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Układamy na talerz, na placki nakładamy gulasz.
Pyszne z ogóreczkiem kiszonym!
Smacznego!
Jedna odpowiedź do “Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych”