Dziś czas na prosty obiad.
Kilka składników i wyczarujemy pyszności.
Do dzieła!
Co nam trzeba?
Duża pierś z indyka
marchewka
2 żółte cebule.
sól i pieprz ziołowy do smaku
do zagęszczenia łyżka mąki, łyżka śmietany
olej, woda
Dodatek do obiadu: ryż biały
Robimy!
Pierś z indyka myjemy, kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju.
Podlewamy 200ml wody i na małym ogniu dusimy.
Po około pół h dajmy drobno tarkowaną marchewkę oraz cebulę (nawet możemy ją tarkować na papkę), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (po pół łyżeczki wystarczy). I dusimy kolejne pół h.
Do małego słoiczka wlewamy 50ml ciepłej wody, dodajemy 3 łyżki stołowe sosu z duszenia i dodajemy śmietanę i mąkę. Zakręcamy i trząsamy do połączenia składników. Wlewamy do naszego mięsa, mieszamy i podduszamy jeszcze z 3 minutki.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Fajny ” myk” ze słoiczkiem.
Ja mam malutką rózgę, która mieści się do szklanki.
I nią rozprowadzam mąkę.
Tak też można, oczywiście. Każdy sposób dobry, aby nie było grudek!
Mięso z indyka bardzo często u mnie gości. Twoje danie wygląda pysznie 🙂
Zapraszam do nowej grupy gdzie można promować swoje blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911
Szybko, prosto i smacznie, często decydujemy się na takie danie, smakuje wszystkim. 🙂
#konkurs
Taki obiad lubię !
Mięso i sos !
Może być zamiast ryżu kasza.
Jakakolwiek.
Do tego surówka
Mięso indycze jest zdrowe.
I lepiej go używać niż kurczaka. Chyba że tego chodzącego po zielonym z ekologicznego chowu.