Eklerki z masą mascarpone i z czekoladą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Czy są tu jakieś łasuchy?
Bo u mnie w domu, aż 4 +pies 🙂
Latoś prosił mnie o eklery i prosił, aż wyprosił.
Zrobiłam, pożarłam też 3 i przepadłam.
Mega smak! Nigdy więcej kupnych!
Ich przygotowanie  jest proste. Sami zobaczcie

Co nam trzeba?

4 jaja 100 g masła
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki

Składniki na krem:
300 ml śmietanki kremówki +
2-3 łyżki cukru pudru +
250g serka mascarpone

polewa czekoladowa (tabliczka gorzkiej czekolady i 100ml kremówki)

Robimy!
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy margarynę.
Rozpuszczamy mieszając.
Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Masa zrobi się zwarta i z trudem odejdzie od trzepaczki.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy masa wystygnie dodajemy cukier, wódkę i dodajemy stopniowo jaja. Cały czas miksujemy. Masa ma być gładka
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia, podłużne kształty .
Ja robiłam takie ok 3cm szerokie na 5-6 cm długie. Zachowajcie odstęp, bo będą rosły!
Pieczemy ok. 20 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach.
Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Studzimy w piekarniku. Nie otwierajcie drzwiczek jak się pieką, bo Wam opadnie ciasto!
Masa:
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajmy po łyżce mascarpone i mieszamy do jednolitej masy
Przekrajamy wystudzone eklerki i nadziewamy.
Polewa: kremówkę wlewamy do garnka, mocno rozgrzewamy i wrzucamy czekoladę.
Mieszamy do jednolitej masy. Studzimy i polewamy eklerki-ja zdobiłam lekko widelcem.
Z podanej porcji wychodzi 10-12 średniej wielkości eklerków.
Smacznego!!

35Shares

5 odpowiedzi na “Eklerki z masą mascarpone i z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×