Czy są tu jakieś łasuchy?
Bo u mnie w domu, aż 4 +pies 🙂
Latoś prosił mnie o eklery i prosił, aż wyprosił.
Zrobiłam, pożarłam też 3 i przepadłam.
Mega smak! Nigdy więcej kupnych!
Ich przygotowanie jest proste. Sami zobaczcie
Co nam trzeba?
4 jaja 100 g masła
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
Składniki na krem:
300 ml śmietanki kremówki +
2-3 łyżki cukru pudru +
250g serka mascarpone
polewa czekoladowa (tabliczka gorzkiej czekolady i 100ml kremówki)
Robimy!
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy margarynę.
Rozpuszczamy mieszając.
Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Masa zrobi się zwarta i z trudem odejdzie od trzepaczki.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy masa wystygnie dodajemy cukier, wódkę i dodajemy stopniowo jaja. Cały czas miksujemy. Masa ma być gładka
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia, podłużne kształty .
Ja robiłam takie ok 3cm szerokie na 5-6 cm długie. Zachowajcie odstęp, bo będą rosły!
Pieczemy ok. 20 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach.
Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Studzimy w piekarniku. Nie otwierajcie drzwiczek jak się pieką, bo Wam opadnie ciasto!
Masa:
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajmy po łyżce mascarpone i mieszamy do jednolitej masy
Przekrajamy wystudzone eklerki i nadziewamy.
Polewa: kremówkę wlewamy do garnka, mocno rozgrzewamy i wrzucamy czekoladę.
Mieszamy do jednolitej masy. Studzimy i polewamy eklerki-ja zdobiłam lekko widelcem.
Z podanej porcji wychodzi 10-12 średniej wielkości eklerków.
Smacznego!!
mmm… domowe najlepsze 🙂 ależ kuszą… prawdziwy smakołyk! 🙂
łoooo dostałam ślinotoku 😀 SERIO!
Prosze podac jaka ilosc serka mascarpone nalezy dodac do masy.
Już dopisuję!
Wyglądają rewelacyjnie!