Kotlety mielone nie muszą być mocno smażone.
Można je poddusić, wtedy nabiorą delikatności i będą bardziej soczyste. Dodatek fasolki szparagowej zamieni je w iście wiosenne wykwintne danie.
Polecam!
Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego z indyka
bułka tarta-około 100g
2 jajka
przyprawy, po pół łyżeczki: Sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa
olej rzepakowy
200g fasolki szparagowej ciętej-może być mrożona
200ml wody
Robimy!!
Fasolkę rozmrażamy i lekko solimy
Jajka myjemy, rozbijamy do miski i mieszamy trzepaczką.
Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami dodając przyprawy.
Dodajemy bułkę tartą i otręby.
Mięso porządnie wyrabiamy i formujemy kulki i następnie lekko spłaszczając.
Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy krótko kotlety z każdej strony.
Potem zmniejszamy ogień i podlewamy wodą oraz dorzucamy fasolkę.
Przykrywamy i dusimy około 10 minut na małym ogniu
Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Część wchłoną kotlety i fasolka, wiec uważajcie, aby nie przypalić.
Pyszne z ogórkiem kiszonym!
Smacznego!
Pamiętajcie, aby się nie objadać się za mocno na raz.
A jak już Wam się jednak przytrafi i wzdęcia nie dadzą wam żyć to jedna kapsułka Espumisan MAX i poczujecie ulgę.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.