Pyszne, proste i szybkie!
Pełne maku!
Dzieci je uwielbiają!
Co nam trzeba?
380 g mąki,
opakowanie suszonych drożdży
3-4 łyżki cukru
80 g rozpuszczonego masła
200 ml mleka ciepłego.
Masa makowa- ja użyłam gotowej z puszki
lukier: 2 czubate łyżki cukru pudru, odrobina ciepłej wody i soku z cytryny- ucieramy!
Robimy!
Wyrabiamy ciasto z mąki, drożdży, cukru, masła i mleka ciepłego- odstawiamy na minimum pół godziny.
Kiedy wyrośnie, zagniatamy ponownie, wałkujemy podsypując mąką,
nie za cienko (z 0,5cm) !
Smarujemy makiem.
Zawijamy, kroimy na plastry (około 1,5cm szerokości) i na wierzchu robimy charakterystyczne wgłębienie- można użyć patyczka do sushi.
Gotowe drożdżówki odstawiamy jeszcze w cieple na 15 minut.
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach,
w systemie góra-dół.