Strucla makowa, bez jajek.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszna, duża i pełna maku!
Cudo!
Gwarantuję, że pokochasz ten smak.

Co nam trzeba?
500 g mąki pszennej
14 g drożdży instant lub 50 g świeżych
50 g cukru
200 ml mleka
łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłej wody
50 g masła
5 00 g masy makowej z puszki

lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki soku z cytryny

Robimy!
Drożdże instant mieszamy z mąką. Jeśli mamy świeże musimy zrobić rozczyn (ja użyłam świeżych) : drożdże mieszamy z łyżką cukru aż się rozpuszczą, dodajemy  100 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki, mieszamy i  odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej  miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, resztę ciepłego mleka, cukier i  mieszamy.
Dodajemy  siemię lniane i delikatnie całość mieszamy.

Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę do wyrośnięcia.
ROBIMY STRUCLĘ

Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Ciasto wałkujemy na prostokąt i  smarujemy masą makową.

Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Przekroić wzdłuż nożem na pół ( patrz zdjęcie) i zawijamy obie części- przeplatamy. i nacinamy lekko na górze

Odstawiamy  na 20 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy z wierzchu mlekiem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w systemie góra dół około 20-25 minut- zacznie nam się rumienić.

Studzimy i polewamy lukrem.
Smacznego!!

ps. zamiast jajek dałam siemię lniane, ale tak naprawdę bez jajek też wyjdzie!

 

0Shares

Jedna odpowiedź do “Strucla makowa, bez jajek.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×