Pyszna, duża i pełna maku!
Cudo!
Gwarantuję, że pokochasz ten smak.
Co nam trzeba?
500 g mąki pszennej
14 g drożdży instant lub 50 g świeżych
50 g cukru
200 ml mleka
łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłej wody
50 g masła
5 00 g masy makowej z puszki
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki soku z cytryny
Robimy!
Drożdże instant mieszamy z mąką. Jeśli mamy świeże musimy zrobić rozczyn (ja użyłam świeżych) : drożdże mieszamy z łyżką cukru aż się rozpuszczą, dodajemy 100 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, resztę ciepłego mleka, cukier i mieszamy.
Dodajemy siemię lniane i delikatnie całość mieszamy.
Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę do wyrośnięcia.
ROBIMY STRUCLĘ
Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową.
Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Przekroić wzdłuż nożem na pół ( patrz zdjęcie) i zawijamy obie części- przeplatamy. i nacinamy lekko na górze
Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy z wierzchu mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w systemie góra dół około 20-25 minut- zacznie nam się rumienić.
Studzimy i polewamy lukrem.
Smacznego!!
ps. zamiast jajek dałam siemię lniane, ale tak naprawdę bez jajek też wyjdzie!
Prezentuje się rewelacyjnie!