Domowa zapiekanka to szybka i pyszna przekąska dla całej rodziny!
Można robić różne, wszelakie smaki łączyć, dodawać.
Ja mam dla Was najprostszą, tradycyjną, pyszną!
Co nam trzeba?
1 długa bagietka (najlepiej pszenna) – ja trafiłam w taką szerszą
300 g pieczarek
1 cebula – nie jest ona konieczna, ale nadaje smaczku
300 g sera żółtego tłustego (może być morski, ale i gouda też pasuje czy mozzarella)
2 łyżki oleju
sól, pieprz czarny- po 1/3 łyżeczki
ketchup
Robimy!
Bagietkę tniemy wzdłuż. Jeśli chcecie mieć mniejsze to te połówki tniemy na kolejne połowy i wyjdą nam 4 mniejsze.
Cebulę siekamy na piórka
Pieczarki myjemy- jak trzeba obieramy (małe i bielutkie nie muszą być obierane) i tniemy na drobno. Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przesmażamy pieczarki z cebulą 2 minutki na oleju i przyprawiamy solą i pieprzem
Ser tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni – system góra/dół.
Na bagietkę wykładamy przesmażone pieczarki z cebulką i posypujemy serem.
Pieczemy około 5 minut- wystarczy, że brzegi zaczną się rumienić, a ser rozpuści. Pilnujcie by ich nie spalić.
Polewamy ketchupem i już.
No to chrupiemy!