Domowa focaccia.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.
Ja uwielbiam ją robić. Jest absolutnie pyszna, a dodatki do niej dowolne!
Ja mam swoje ulubione, typu sery, rukola, oliwki, dobra szynka (np. parmeńska) lub mortadela włoska, świeże listki bazylii, pomidorki koktajlowe…DOWOLNIE

Co nam trzeba?
CIASTO I ZACZYN

600g mąki pszennej
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
25g świeżych drożdży (pół kosteczki)
400ml lekko ciepłej wody
100ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
łyżka cukru
do posypania dowolne zioła: ja dodaje zioła prowansalskie, bazylię suszone.
na wierzch oliwa – około 30ml

Robimy!
Do wody dorzucamy droższe, mąkę pełnoziarnistą, cukier i 20ml oliwy i mieszamy. Odstawiamy by nam drożdże popracowały.
Po około 15 minutach do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, dodajemy nasz zaczyn i resztę oliwy. Wyrabiamy ciasto-gdy się lepi mocno lekko podsypujemy mąką- ciasto nie może być zwarte.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia- praktycznie podwoi swoją objętość.
Szykujemy blachę i wyściełamy papierem do pieczenia
Ciasto przekładamy na blachę i mokrymi rękoma formujemy placek -na całą blachę rozciągamy. Opuszkami palców robimy w cieście małe wgłębienia. Posypujemy ziołami, bazylią i polewamy oliwą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor.
Smacznego!

 

1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×