Kapusta duszona z koperkiem i boczkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

W ramach gotowania gołąbków, po obskubaniu liści zawsze zostaje mi spory głąb.
Najlepsza z niego jest duszona kapustka.
Doskonały dodatek do ziemniaków czy mięsa
Można zamrozić i wyjąć gdy najdzie nas ochota

Co nam trzeba?

mała kapusta biała lub włoska
Koperek- pęczek
8-10 plastrów wędzonego boczku(zależy jakiej grubości) ja wybieram cienkie.
2 pętka kiełbasy
sól, pieprz, cukier
200ml wody
łyżka oleju rzepakowego

Robimy!!

Wodę wlewamy do garnka
Kapustkę siekamy drobno i wrzucamy do gotującej się wody
Koperek siekamy drobno, a boczek kroimy w paski. Kiełbasę w kosteczkę
Kiełbasę i boczek przesmażamy na oleju
Dorzucamy do kapustki wraz z koperkiem
Dusimy do miękkości- minimum pół godziny-pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Dajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli oraz pieprzu do smaku.
Dusimy chwilkę by smaki przeszły, a woda odparowała.
Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×