Szarlotka pachnąca cynamonem to idealne ciasto na chłodne dni
Co nam trzeba?
Na kruche ciasto:
300g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka (białka też użyjemy!)
dodatkowo:
obrane jabłka tarkowane na plasterki- 6 sztuk
100ml wody
20g cynamonu
cukier – 3 łyżki
opakowanie budyniu śmietankowego
do białek: 2 łyżki cukru pudru
Prostokątna blacha do ciasta- mała
Robimy!
Mąkę wsypujemy do miski.
Dodajemy masło posiekane w kostkę, żółtka i cukier
Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.
Schładzamy -wkładamy na 20 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki.
W tym czasie podduszamy jabłuszka z wodą, aż zmiękną. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy zaczną się już rozpadać, dajemy budyń i mieszamy 2-3 minutki jeszcze.
Ciasto wykładamy na dno blachy, lekko podnosząc brzegi i nakłuwamy widelcem. Zostawiamy mały kawałek na wierzch
Wykładamy na ciasto jabłka
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka. Tarkujemy pozostawiony kawałek ciasta i lekko opruszamy cynamonem.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach- musimy zerknąć po 35 minutach czy już się ładnie zapiekła pianka, a ciasto jest lekko rumiane.
Smacznego!