Cookie z masą śmietankowo-różaną

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Dziś pokażę Wam jak wyczarować pyszne ciacho,
które znika w jednym nałożeniu na talerzyki 🙂
Kakaowy biszkopt, pyszna masa… Boskie!

Co nam trzeba?

5 jajek
ok 150 g drobnego cukru (ja użyłam trzcinowego)
150 g mąki pszennej
50g ciemnego kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nawet niepełna)
50ml oleju rzepakowego
do nasączenia:
100ml wody z sokiem malinowym i odrobiną soku z cytryny
masa śmietanowa:
ubita na bitą śmietanę: śmietana 36% (200ml) plus łyżka cukru pudru
małe opakowanie mascarpone
wymieszać razem
Konfitura z płatków dzikiej róży

Robimy!
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy olej.
Mąkę, kakao i proszek mieszamy razem i dodajemy powoli do żółtek.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy żółtkowej i już mocno nie mieszamy- spokojnie, by masa była napowietrzona.
Formę- ja użyłam silikonowej cookie o średnicy 23cm , lekko natłuszczamy obsypujemy bułką tartą i wylewamy naszą masę
Pieczemy w 180 stopniach około 25/ 30 minut (góra/dół)
Studzimy.

Przekrawamy na dwa blaty, dolny nasączamy- smarujemy masą śmietankową i wykładamy konfiturę z płatków dzikiej róży.
Przykrywamy drugim blatem.
Schładzamy całość godzinkę w lodówce, obsypujemy lekko kakao i już!
Smacznego

0Shares

7 odpowiedzi na “Cookie z masą śmietankowo-różaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×