Moja córcia wyrasta na prawdziwą mistrzynię.
Te lody to jej pomysł i wykonanie.
Także prezentuję Wam lody Latosiowej junior!
Co nam trzeba?
250 g Mascarpone
250ml śmietany 30%
500g truskawek
5 łyżek cukru
Robimy!
Truskawki gotujemy na średnim ogniu, aż nie wypuszczą soku, następnie schładzamy i odstawiamy do lodówki.
Mascarpone cukier i śmietanę ubijamy, aż masa zrobi się kremowa i sztywna
Masę odstawiamy do schłodzenia
Truskawki dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach
Masę dajemy do naczynia-dużego szklanego bądź mniejszych na raz, następnie wstawiamy lody do zamrażarki.
Lody należy zamieszać 3 razy co godzinę – około 3 razy
I już.
Najlepiej wyjąć 15 min przed podaniem.
Najlepiej wyjąć 15 min przed podaniem.
Domowe lody są najlepsze! Szkoda tylko, że nie mogę truskawek
Też robię podobne lody, tylko zamiast bardzo tłustego Mascarpone dodaję mleko roślinne 🙂
Także używam, owsiane, migdałowe 🙂
Nie miałam pojęcia, że tak łatwo można zrobić lody truskawkowe. Ostatnio smakowaliśmy jagodowych – wyszły pysznie! Zatem będziemy próbować i tego przepisu!