Dziś serwuję Wam wariację z mieszanką chińską.
Wyszło przepysznie. Obiad się udał, nic tylko talerze lizać 🙂
Co nam trzeba?
500 łopatki
2 marchwie
2 pietruszki
mała cukinia-młoda
por
10 grzybów mun-suszonych
sos sojowy ciemny – 2 łyżeczki
po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, imbiru, papryki słodkiej, papryki ostrej, chili
ryż- do obiadu według uznania (np. po 100g na osobę)
olej rzepakowy do smażenia
100ml wody
Robimy!
Mięso myjemy i kroimy na małą kosteczkę.
Marchew i pietruszkę obieramy i razem z porem kroimy w słupki
Cukinię kroimy w cienkie krążki.
Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą
W woku – najlepiej Ballarini rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy naszą łopatkę i smażymy około 15 minut, następnie dodajmy nasze warzywa. Podlewamy 100ml wody i dusimy raz po raz mieszając następne 15 minut.
Gotujemy ryż e osolonym wrzątku.
Nasze danie w woku przyprawiamy, dajemy oso sojowy i jeszcze podsmażamy całość, aż mięso będzie miękkie.
Jak nam się przypala, podlewamy lekko wodą.
Podajmy z ryżem.
Smacznego!
uwielbiam kuchnie chińską. u mnie dziś boczek po chińsku (do odkrycia przepisu tego nie mieściło mi się w głowie, że boczek może być składnikiem głównego dania obiadowego).
Poproszę o przepid
Jest w poście.