Są chwile, gdy nachodzi ochota na dużą ilość czekolady…
I wtedy na ratunek przychodzi właśnie BROWNIE
Kruchy wierzch, mokre, lekko ciągnące się wnętrze, a to wszystko pachnie i smakuje obłędnie czekoladowo.
Pokochaj jak ja
Co nam trzeba?
1 kostka masła (200g)
2 tabliczki czekolady: jedna mleczna, druga gorzka (łącznie 200g)
200g cukru trzcinowego
3 jajka
140g mąki pszennej
odrobinka soli
foremka do tarty lub prostokąt (ok 20/30)
Robimy!
W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
Do jajek z cukrem dodajemy rozpuszczona masę czekoladowo-maślaną. Mieszamy. Dosypujemy mąkę i dajemy szczyptę soli.
Mieszamy i wylewamy do natłuszczonej blaszki
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut, po czym zmniejszamy na 150 stopni i podpiekamy jeszcze kolejne 15 minut.
Studzimy całkowicie (jak będzie ciepłe to wnętrze będzie mokre)
Ja uwielbiam podawać brownie lekko podgrzane z gałką lodów