Kolejna odsłona białej kiełbasy.
Przyznam, że tak mi smakuje, że robię ją nie tylko na Święta!
Co nam trzeba?
500g białych cienkich długich kiełbasek
2 duże pory (część biała i kawałek jasnozielonej, bez ciemnych liści)
20ml śmietany 18%
200ml śmietany 36%
sól, pieprz-po płaskiej łyżeczce
łyżka chrzanu
łyżka masła
łyżka oleju
Robimy!
Kiełbaski gotujemy, zdejmujemy flak, układamy w brytfance.
Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Pora drobno siekamy na półkrążki i przesmażamy 5 min, podlewamy wodą i dusimy do miękkości kolejne 15 min.
Dodajemy obydwie śmietany, przyprawy i mieszamy całość.
Wykładamy na kiełbaski.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Można opcjonalnie posypać serem.