Biała kiełbasa wyjątkowo smakuje mi duszona z różnymi dodatkami.
Ta propozycja zachwyciła mnie od pierwszego kęsa.
Delikatna słodycz dodatków z aromatyczną cebulą to pyszne połączenie.
Co nam trzeba?
1 kg białej kiełbasy parzonej
200ml wody
100g suszonej śliwki
100 rodzynek
3 duże czerwone cebule
1/3 łyżeczki soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, papryki ostrej, cukru
Robimy!
Kiełbasę obgotowujemy 10 minut we wrzątku.
Studzimy.
Zdejmujemy błonki, nacinamy kratkę.
W szerokim garnku/patelni rozgrzewamy wodę, wrzucamy do niej śliwki, rodzynki, przyprawy i posiekaną w wiórka cebulę.
Mieszamy i dorzucamy kiełbasę, dusimy na małym ogniu, aż cebula i rodzynki ze śliwką zaczną się rozpadać z miękkości,
a woda nam odparuje tworząc lekko gęsty sos.
I już!
Prawda, że proste?!
Smacznego!