Sernik brownie.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Sernik pyszny, aż strach!
Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku.
Połączenie brownie z sernikiem i czekoladowa polewa.
Mniam!

Co nam trzeba?
Spód brownie
tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
100g  szklanki cukru
2 duże jajka
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg sera twarogowego
5jajek
200ml śmietany kremówki 30%
150g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
100ml śmietany kremówki
tabliczka mlecznej czekolady

ewentualnie posypki, dodatki

Robimy!
Spód brownie:

Do garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać powolutku mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka (całe) ubić z cukrem na puszysto. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę miksując do połączenia składników.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem  i zmiksować na gładko
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylewamy
na to naszą masę . Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Kiedy spód z brownie się piecze zabieramy się za masę serową.

Masa serowa:

Ucieramy najpierw ser z żółtkami, następnie  dodajemy cukier.
Wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy.  Dodajmy mąkę, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na koniec, mieszając lekko ręcznie już bez miksera!

Masę serową wylać na upieczony spód brownie.

Pieczemy  około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w 150 stopniach, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta, co sprawdzamy patyczkiem.
Warto wstawić pod spód miseczkę z wodą- tzw. kąpiel wodna minimalizuje pękanie sernika.
Sernik wyjmujemy i studzimy.
Gdy już jest dobrze wystudzony dopiero wylewamy polewę.
Polewa: Rozgrzewamy mocno kremówkę, dodajmy czekoladę,
mieszamy aż będzie gładka masa. Studzimy i polewamy.
Schładzamy w  lodówce.
(ps. zdjęcia robiłam przed schłodzeniem, dlatego polewa jest lekko płynna, potem ładnie zastyga)

 

 

3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×