Banoffee czyli bananowe milion kalorii

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Czasami bierze mnie ochota na takie pyszności.
Chodzi za mną chodzi, aż zrobię, a potem pieje z zachwytu i liczę kalorie 🙂 Takie też jest banoffee.
Aj jak ciężko się zatrzymać na 1 kawałku.
Coś wspaniałego. Bez pieczenia!


Co nam trzeba?
300 g herbatników/ takie maślane/ mogą być petit b.
100 g masła
puszka gotowej masy krówkowej
2 średnie banany
300 ml śmietany 36%
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kilka łyżek ciemnego kakao lub 100 g gorzkiej czekolady

Robimy!
Herbatniki kruszymy drobno-ja wrzucam do worka i tłuczkiem do mięsa.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Następnie ciasteczka wrzucamy do miski i wlewamy do nich masło. Wyrabiamy do połączenia składników.
Dno i lekko boki tortownicy (duża- średnicy ok 22 cm ) wykładamy ciasteczkową masą, wygładzamy ładnie.
Śmietanę ubijamy na bitą śmietanę z łyżką cukru pudru.
2 łyżki ubitej śmietany mieszamy mikserem z serkiem mascarpone.
Puszkę masy krówkowej wkładamy na 5 minut do gorącej wody-lepsza smarowalność.
Banany kroimy w plasterki.
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę mascarpone.
Banany  układamy gęsto na masie mascarpone,
a na nie wykładamy masę krówkową.
Rozprowadzamy na całej powierzchni.
Najlepiej wykładać ją w kilku miejscach na bananach i wtedy łatwiej pokryć całość, bez ruszania bananów.
Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ciemnym kakao lub tarkujemy gorzką czekoladę.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Ciasta Bez Pieczenia

Ciasta bez pieczenia

11Shares

26 odpowiedzi na “Banoffee czyli bananowe milion kalorii”

  1. Mam pytanie czy ta masa krówkowa jest w dwóch miejscach czy jest błąd ” Banany układamy gęsto na masie krówkowej. a na nie wykładamy masę krówkową. ” Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    1. Oczywiście, że błąd! Dzięki! Już poprawiłam. Jest jedna warstwa krówkowa. Banany układamy na masie z mascarpone!Pozdrowionka!

  2. Zrobiłam … okropnie słodkie …ale przepyszne … zniknęło w ciągu 5 minut w paszczach ciasteczkowych potworów 😉
    Dwie sprawy, które bym dodała to to, że herbatniki powinny być mocno pokruszone – następnym razem dodam chyba jednak troszkę więcej masła … no i to, że dla mnie tortownica 22 cm (tu idealna) … to mała tortownica, a nie duża. A przepis udany i naprawdę prosty. Pozdrawiam

    1. No jest bardzo słodkie 🙂 i dlatego pewnie szybko znika. Można ciastka mocniej rozkruszyć, nie ma problemu.A więcej masła, to jeszcze więcej kalorii 🙂 22cm to nie mała tortownica 😉 może i duża też nie. Zależy jak patrzeć 🙂 Pozdrawiam

  3. Zrobiłam i znikneło bardzo szybko. Mocno słodkie, ale gorzka czekolada trochę to równoważy. Dla mnie troszkę za mało masła, bo masa z herbatników nie trzymała się idealnie. Dizekuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×