Dzieci w święta zawsze lubią ciasta. Wolą szybkie babeczki…
Można im zrobić takie jak te. Zielone jak choinka, z śniegową masą.
Pyszne, aż strach zaczynać jeść!
Co nam trzeba?
250 g mąki pszennej tortowej
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka w temperaturze pokojowej
120 ml oleju
3 jajka
polewa : 50ml śmietany kremówki + 100g czekolady mlecznej
posypka: zielony maczek
papilotki zielone
Masa:
200ml śmietany kremówki ubitej z łyżką cukru pudru bitą śmietanę + opakowanie serka mascarpone
Robimy!
Najpierw suche składniki mieszamy ze sobą w misce: mąkę, cukier, proszek do pieczenia
W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki: żółtka jaj, mleko i olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z naszą masą.
Masa będzie puszysta i napowietrzona, co nada miękkości i puszystości naszym babeczkom
Ciasto wlewamy do foremek na muffiny do 3/4wysokości.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
(w nagrzanym piekarniku).
Studzimy…
W każdej babeczce odcinamy „czapeczkę”
Drążymy środek, wyjmując ciasto i wnętrze wypełniamy masą śmietanową.
Przykrywamy czapeczką.
Polewa: w garnuszku podgrzewamy kremówkę.
Wrzucamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
Polewamy nasze babeczki, posypujemy na zielono i już
Gotowe!