Ten tort czekał rok na publikację…
O ja cię!
Tyle mam różności, że odkładałam, odkładałam, ale już dość
Trzeba go Wam zaprezentować, bo pycha jest!
Co prawda jagód świeżych już brak, ale można zamiast nich użyć borówki amerykańskiej lub aronii (dojrzałej i obowiązkowo przemrożonej 2-3 doby, aby straciła goryczkę)
Przepis na biszkopt od Joli z grupy Kulinarne Szaleństwa
Co nam trzeba?
Biszkopt
na biszkopt na dużą tortownice 28 cm,
ja piekłam w 24cm.
Jola radzi, aby podnieść brzegi papierem do pieczenia, albo folia aluminiowa, bo rośnie, jak oszalały….
I ja tak zrobiłam.
Szklanka – 250 ml.
8 jajek,
2 szklanki maki pszennej,
2 szklanki cukru,
2 łyżki octu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia -tak jest w oryginale, ja dałam płaską łyżeczkę.
Masa:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie mascarpone plus łyżeczka kakao
słoik dżemu truskawkowego
Jagody-około 1,5 szklanki
Dodatkowo:
Zamówiłam na allegro opłatek z Elsą i imieniem dziecka i wiekiem.
Do nasączania: 300ml wody z sokiem malinowym i sokiem z połowy cytryny.
Robimy!
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno.
Żółtka ucieramy z octem.
Do żółtek dodajemy na przemian bialka, mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy na zloty kolor w ok 180 st. C . około 40 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo czas pieczenia zależy od piekarnika.
Biszkopt studzimy.
Masy:
Bitą śmietanę ubiajamy na sztywno z cukrem pudrem, odkładamy dwie łyżki i resztę dzielimy na trzy części.
Do dwóch dodajemy jagody.
Mascarpone mieszamy z dwoma łyżkami bitej śmietany i kakao.
Ząbkowanym nożem tniemy na 4 części. Ja zaczynam od góry.
Pierwszy blat kładziemy na talerzu i nasączamy.
Smarujemy 1 masą śmietanową z jagodami
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i smarujemy masą mascarpone.
Na tę warstwę wykładamy dżem truskawkowy
Nakrywamy 3 blatem nasączamy i kładziemy drugą masę śmietanową z jagodami.
Nakrywamy ostatnim krążkiem i smarujemy całość ostatnią warstwą masy śmietanowej, czystej, zostawiając 2-3 łyżki do ozdoby.
Na wierzch mocujemy nasz opłatek.
Zdobimy wokół wedle uznania i ozdabiamy jagódkami
Tort wychodzi duży, wysoki i niesamowicie smaczny
Polecam gorąco!
O wiele lepszy niż cukierni i tańszy!
Wygląda super i na pewno obłędnie smakuje 😉