Szynka duszona z marchewką i groszkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszna propozycja obiadowa!
Mięciutkie mięsko, sos, do tego ryż/kasza/tłuczone ziemniaczki i już!!

Co nam trzeba?
500g szynki
3 duże marchewki
1 cebula
200g mrożonego groszku
kilka suszonych grzybków (5-6 starczy)
300ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy, po pół łyżeczki: sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, curry, 2 listki laurowe
do zagęszczenia sosu: 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany, 2 łyżki wody i 3 łyżki sosu, w którym dusi się mięso


Robimy!
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, obsmażamy na złoto.
Szynkę kroimy w średnią kostkę (tak na kęs), dorzucamy do cebuli, dodajemy przyprawy obsmażamy i zalewamy wodą, dodajemy grzybki. Dusimy.
W tym czasie obrane marchewki kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do duszącego mięsa. Dorzucamy także groszek.
Całość dusimy ok 1,5 h. Mięso ma być mięciutkie.
Zagęszczamy sos (składniki wrzucam do słoiczka, potrząsam, aż się ładnie wszystko połączy i wlewam do mięsa mieszając. Zostawiam na małym ogniu jeszcze 3-5 minut, aby zgęstniał lekko. Gotowe.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

2 odpowiedzi na “Szynka duszona z marchewką i groszkiem”

    1. Oczywiście, że nie trudny. Polecam serdecznie! Bez grzybków też wyjdzie, ale jak się jakieś uchowały to będzie pyszniej. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×