Szynka czosnkowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszna szynka upieczona w domku, zastąpi każdą wędlinę.
Polecam każdemu do zrobienia.
Smak nie do podrobienia.
Bardzo prosty przepis


Co nam trzeba?

ok 1,5  kg surowej szynki bez kości
8 ząbków czosnku
2 czubate łyżki suszonego majeranku
2 łyżki soli
2 łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki oleju

Robimy!

Szynkę myjemy, osuszamy, robimy lekkie nakłucia widelcem.
Czosnek siekamy drobno, mieszamy z solą, pieprzem i majerankiem i 2 łyżkami oleju i nacieramy szynkę. Wkładamy przykrytą do lodówki na minimum 24 h.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Szynkę pieczemy w tej temperaturze około 30minut (raz czy dwa ją lekko obracając)
Następnie zmniejszamy  temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez  kolejne 3  godziny.

Studzimy. I zajadamy w plasterkach.

Mniam!

 

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

2 odpowiedzi do “Szynka czosnkowa”

  1. Z pewnością szyneczka jest bardzo smakowita – uwielbiam mięsa z czosnkiem, albo musztardą. Może nie jest najlepszy zapach z ust – ale to już taki mały skutek uboczny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *