Sernik dyniowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Sernik dyniowy to jeden z takich wypieków, które je się już oczami.
Piękny pomarańczowy kolor przyciąga i kusi.
A smak? Poezja!

Spróbujcie, póki dynia świeżutka!!!

Co nam trzeba?

300 g ciastek owsianych
100 g masła
350 g miąższu upieczonej dyni (u mnie hokkaido)
1 kg twarogu do sernika
250 mascarpone
200 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń wanilinowy
3 jajka
do ozdobienia: 50g masła, pokruszone rafaello (6 kulek)
łyżka krokantu orzechowego
do podania np.  mus z malin

Robimy!

Najpierw musimy upiec dyniępiec dynię – kroimy i pieczemy do miękkości w piekarniku-ja lekko podlewam wodą.
Odmierzoną ilość miąższu należy dokładnie zmiksować blenderem na mus. Następnie miksujemy ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.

Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę.

Ciasteczka dokładnie kruszymy i dodajemy roztopione masło- mieszamy dokładnie i wykładamy na spód tortownicy – klasyczna 24cm

Masę serową wykładamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół ) i pieczemy przez ok. 60 minut. Ja podczas pieczenia ustawiam obok tortownicy pojemniczek z wodą- dzięki temu nie pęka.

Studzimy w uchylonym leciutko piekarniku.

W rondelku rozgrzewamy masło i wkruszamy nasze rafaello.
Lekko ciepłe wylewamy na sernik, posypujemy krokantem i zostawiamy do wystudzenia i schładzamy w lodówce.

I już!
Pyszne z musem malinowym!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Jedna odpowiedź do “Sernik dyniowy”

  1. Ostatnio jadłam sernik dyniowy wg przepisu Magdy Gessler – był obłędny. Przyznam szczerze, że sernik i dynia – to brzmiało dla mnie niezbyt zachęcająco, ale naprawdę niesamowity smak!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *