Kopytka dyniowe z sosem maślano-ziołowo-serowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Tradycyjne kopytka urozmaicone i podane inaczej. Smak?
Pokochacie jak ja!

Co nam trzeba?

400 g puree z dyni
6  dużych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
200 g mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
po 1/4 łyżeczki curry i kurkumy
sos : kostka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka ziół prowansalskich
200g tarkowanego sera np. mozzarella

Robimy!
Najpierw musimy zrobić purre z dyni
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem czy są już miękkie, jeśli tak to wyjmij z piekarnika i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wystudź

W misce wymieszaj ziemniaki z purre, dodaj mąkę, jajko, sól curry i kurkumę i wymieszaj na jednolite ciasto-jak się lepi-dodaj mąki.
Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka – takie na 2-3 cm.
Aby lepiej się kroiło i wałkowało raz po raz podsypuj mąką.

Gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju i wrzucamy kopytka partiami na wrzątek. Gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Sos: Masło wrzucamy do rondelka, gdy się roztopi dodajemy nasze zioła.

Ugotowane kopytka wykładamy na półmisek, polewamy naszym masełkiem i obsypujemy tartym serem.
I już! Piękne, żółciutkie i pyszne

0Shares

4 odpowiedzi na “Kopytka dyniowe z sosem maślano-ziołowo-serowym”

  1. Zapisuje przepis, a jutro z pewnością zagości na naszym stole. Mój syn jak i ja uwielbiamy kopytka, a ja lubię eksperymenty. Przepis będę robiła po raz pierwszy ciekawa jestem jak będzie smakować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×