Rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dynię uwielbiam.
Za smak, kolor i możliwość kombinacji w  kuchni.
Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym
i imbirem smakuje wyśmienicie

Co nam trzeba?
500 g miąższu dyni
2 ziemniaki
2 marchewki
kawałek piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1 średnia cebula
przyprawy:
1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry
po  1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego
400 ml mleka kokosowego
kawałek – 2 cm świeżego imbiru
Około 2 litrów wody (zależy jakie chcecie mieć gęste)

Robimy!
Pierś kurczaka gotujemy wraz z plasterkami marchewki-około pół godziny.
wyjmujemy pierś z kurczaka i drobno siekamy
Miąższ dyni i obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę
Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy
razem przez ok. 5 minut.
Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso,
zostawiając 2 łyżeczki do posypania.
Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka
Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i blendujemy.
Podajmy z mięsem i resztą tarkowanego imbiru.
Można podać z kleksem śmietany.

Print Friendly, PDF & Email
18Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *