Dynię uwielbiam.
Za smak, kolor i możliwość kombinacji w kuchni.
Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym
i imbirem smakuje wyśmienicie
Co nam trzeba?
500 g miąższu dyni
2 ziemniaki
2 marchewki
kawałek piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1 średnia cebula
przyprawy:
1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry
po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego
400 ml mleka kokosowego
kawałek – 2 cm świeżego imbiru
Około 2 litrów wody (zależy jakie chcecie mieć gęste)
Robimy!
Pierś kurczaka gotujemy wraz z plasterkami marchewki-około pół godziny.
wyjmujemy pierś z kurczaka i drobno siekamy
Miąższ dyni i obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę
Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy
razem przez ok. 5 minut.
Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso,
zostawiając 2 łyżeczki do posypania.
Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka
Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i blendujemy.
Podajmy z mięsem i resztą tarkowanego imbiru.
Można podać z kleksem śmietany.
#konkurs
Przepisów na dyniową zupę jest chyba tyle, ile … dyń na polu !
Też ją lubię i żeby mi się nie znudziła, to szukam przepisów i gotuję.
Teraz kolej na …