Placki dyniowo-jaglane

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Czasami musimy jeść lekko.
Brzuch się buntuje czy chorujemy.
Z takiej okazji zrobiłam te placuszki, ale teraz zajadam je i bez musu.
Po prostu są pyszniutkie.
Kilka składników, moc dobroci.

Co nam trzeba?
Kawałek dyni-około 300g
2 marchewki
100g ugotowanej już kaszy jaglanej
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
do smażenia: olej rzepakowy

Robimy!
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni
Na blaszce układamy obraną marchewkę i dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki, lekko spryskujemy olejem i i pieczemy do miękkości.
Około 20-30 minut
W misce blendujemy razem lekko ciepłą marchewkę, dynię i kaszę jaglaną.

Na papkę.

Dodajmy jajko i mąkę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto z każdej strony.
Ja używam patelni Ambition

Można placki uformować na papierze do pieczenia na blaszce i upiec,
bez tłuszczu.
I już!
Smacznego!
ps. na zimno też smaczne!


Przepis na udane święta

Print Friendly, PDF & Email
4Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *