Makaron w sosie śmietanowo-serowym ze świeżym szczypiorkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Prosty obiad, ale bardzo smaczny.
Bez mięsa też może być super!
Dodatek świeżego szczypiorku idealnie komponuje się smakiem.

Co nam trzeba?

200g dowolnego makaronu
100g kukurydzy konserwowej
mała cebula + łyżeczka oleju
300 ml śmietanki 18 %
100 g startego żółtego sera
Sól, pieprz -po 1/3 płaskiej łyżeczki
świeży szczypior – pęczek

Robimy!

Makaron gotujemy al dente.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę.

W misce mieszamy  śmietanę z solą, pieprzem, startym serem.
Wlewamy do cebuli i podgrzewamy.
Dajemy 1/3 szczypiorku posiekanego na drobno i kukurydzę.
Wyłączamy gaz. Mieszamy.
Wrzucamy ugotowany makaron.
Całość mieszamy lekko, aby ładnie się wszystko połączyło.
Wykładamy do miseczki i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!

Można do sosu dorzucić tuńczyka z puszki, posiekaną szynkę
jak ktoś chce „mięso”, ale i bez tego jest pysznie!

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *