Kurczak w sosie pieczarkowo – śmietanowym z papryką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Pyszna propozycja obiadowa. Niewiele tu potrzeba, a smak doskonały!


Co nam trzeba?
Duża pierś z kurczaka, lub 2 mniejsze
10 dużych pieczarek
200ml śmietany 18%
masło- 2 łyżki
czerwona papryka
mała cebula
sól , pieprz ziołowy,  czerwona słodka papryka – po 1/3  łyżeczki
zioła świeże lub suszone: cząber, oregano, zioła prowansalskie – po pół łyżeczki
1 łyżka mąki pszennej

Robimy!
Pierś tniemy na słupki.
Pieczarki obieramy i kroimy w większe kawałeczki.
Cebulę kroimy w wiórka
Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki. Zesmażamy je na lekko złocisto, dorzucamy cebulę i podlewamy troszkę wodą. Podduszamy 5 minut.
Zdejmujemy na talerzyk.
Na tę samą patelnię dajemy pierś z kurczaka. Przesmażamy, podlewamy wodą i dusimy dodając przyprawy i zioła oraz paprykę. Po 10 minutach duszenia dodajemy pieczarki z cebulką. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dajemy śmietanę lekko rozrobioną z sosem powstałym z duszenia mięsa i łyżką mąki.
Trzymamy na ogniu, aż ładnie zgęstnieje i już!
Pyszne z ryżem, kaszą, dowolnie.

Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *