Kurczak w sosie pieczarkowo – śmietanowym z papryką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Pyszna propozycja obiadowa.
Kilka składników i już mamy wyczarowane 🙂

Uwielbiam i polecam.

Co nam trzeba?
duża pierś z kurczaka
10 pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 duża marchewka
śmietana 36% – 100ml
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: po poł płaskiej łyżeczki: curry, słodka papryka, sól, pieprz ziołowy, ostra papryka
olej rzepakowy
woda

Robimy!
Kurczaka kroimy w grube paseczki długości 3-4cm.
Obsmażamy na złoto na łyżce oleju.
Zdejmujemy.
Na tej samej patelni obsmażamy cebulę pokrojoną w wiórka, paprykę obraną i  posiekaną drobno, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i pieczarki pokrojone  w plasterki.
Przesmażamy z łyżką oleju. Po około 10 minutach dodajemy pierś, mieszamy i dodajemy przyprawy. Po 2-3 minutach podlewamy wodą – ok 200ml i dusimy kolejne pół godzinki – do miękkości warzyw.
Zabielamy śmietanką wymieszaną z mąką i z 3 łyżkami sosu powstałego z duszenia naszego dania.
Pyszne z ryżem i czerwonymi buraczkami.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Kurczak w sosie pieczarkowo – śmietanowym z papryką”

  1. U nas zajadamy kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym albo serowym – Winiary 🙂 przyznam szczerze, że nie lubię nic z torebki – bo jak wiadomo więcej chemii – jak nie sama chemia. Osobiście to danie bardzo mi smakuje. Do niego dokładamy zawsze podsmażone pieczarki i ser feta. Tanie, szybkie, pożywne i nawet dwudniowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *