Pyszna propozycja obiadowa.
Kilka składników i już mamy wyczarowane 🙂
Uwielbiam i polecam.
Co nam trzeba?
duża pierś z kurczaka
10 pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 duża marchewka
śmietana 36% – 100ml
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: po poł płaskiej łyżeczki: curry, słodka papryka, sól, pieprz ziołowy, ostra papryka
olej rzepakowy
woda
Robimy!
Kurczaka kroimy w grube paseczki długości 3-4cm.
Obsmażamy na złoto na łyżce oleju.
Zdejmujemy.
Na tej samej patelni obsmażamy cebulę pokrojoną w wiórka, paprykę obraną i posiekaną drobno, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki.
Przesmażamy z łyżką oleju. Po około 10 minutach dodajemy pierś, mieszamy i dodajemy przyprawy. Po 2-3 minutach podlewamy wodą – ok 200ml i dusimy kolejne pół godzinki – do miękkości warzyw.
Zabielamy śmietanką wymieszaną z mąką i z 3 łyżkami sosu powstałego z duszenia naszego dania.
Pyszne z ryżem i czerwonymi buraczkami.
Smacznego!
U nas zajadamy kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym albo serowym – Winiary 🙂 przyznam szczerze, że nie lubię nic z torebki – bo jak wiadomo więcej chemii – jak nie sama chemia. Osobiście to danie bardzo mi smakuje. Do niego dokładamy zawsze podsmażone pieczarki i ser feta. Tanie, szybkie, pożywne i nawet dwudniowe 🙂
#konkurs
Wszystkie składniki z tego dania lubię, więc nie pozostaje nic innego, jak w nie się zaopatrzyć i … danie postawić na stół !
Będzie to urozmaicenie kulinarne.
Mięso kurczaka lubimy, a przecież nie można go robić stale tak samo !
Jeszcze „pobuszuję” w innych przepisach z drobiem.